CONCORSO INTERNAZIONALE PER LA SCUOLA DI MAGISTRATURA E CORTE SUPREMA DI TIRANA

COMMITTENTE : ATELIER TIRANA

VOLUME: 54.500 m3.

STATO: Concorso

LUOGO: Tirana - Albania

ANNO: 2015

With its historical heritage site and with the importance of the institution, The Supreme court has all the premises to be a new
centrality: we underline its importance with a new access point and with a public square.
The existing volumes are strong shapes, to which is not so obvious and easy to relate. The two buildings together sign an
evident axis, which leaves few flexibility if we proceed in the same direction. Thus we change the grammar: to scatter the rigid
axiality, we propose a juxtaposition of pure geometrical shapes. The result is a poised composition/ensemble, that allows
a good connection of the volumes, and which look forward the fluid use of the complex.

With this intervention, the feeling we aim to get, is to give a tangible sign of a new historical moment. In relation to the design area, the new building offers the chance for a new point of view. While entering the area we slowly perceive the new complex,
as we walk to it we see a continuous change of perspective. We metaphorically see this as the important moment where the
Country changed its perspectives, and the citizenship promoted the change of society and governmental systems. From the point of view of composition, the new building is a volume with a strong presence, quite monumental in its appearance.
With its imposing presence the building represents the importance that the institution has in society. The volume is elevated
to draw attention to the entrance to the Supreme Court. The ground floor is completely glazed to represent the transparency
of power and easy accessibility for everyone, since it is a public institution.
The new building serves as the main access to all the functions, thus it is the connection between the two existing buildings and it accommodates all the functions for which there is not enough space in the existing volumes. Particular attention is given to the location of the mutual program, where the library, the conference hall and the restaurant are studied in a way to be accessible for the public, with a separate route for the facilities, without invading the dedicated area for the administrative and security bodies.